Expositie BAKELANDT IS ONZE GEMEENTE

  • Locatie: WZC De Boomgaard, Lekkerboterstraat 1
  • Samenwerking met Zorgcampus Langemark-Poelkapelle en CO7
  • Van vrijdag 7 juni tot en met zondag 7 juli 2024


In 1982 trok een eerste Bakelandtstoet door de straten van onze gemeente. Er zouden nog negen edities volgen. Het Bakelandtcomité verzorgde ook de evocatie van de terechtstelling van Bakelandt te Brugge (2003) en nam er deel aan de Reiefeesten (2004). Doorheen de jaren werden diverse Bakelandtfeesten en zelfs kerstboomverbrandingen georganiseerd. Bekend werden ook de theaterwandelingen. Hierbij werd het thema Bakelandt wel eens vervangen door een nieuw thema, nl de herdenking van Wereldoorlog I. Er was Bakelandtbier en Bakelandtwijn. Winkeliers vernoemen hun producten naar de figuur Bakelandt, verenigingen ontlenen hun naam aan deze struikrover. Er werden wandelpaden naar hem en zijn Rooie Zita genoemd. Zo werd Langemark-Poelkapelle terecht dé Bakelandtgemeente! Tijdens een expositie kan je terugblikken op verschillende mooie momenten van het Bakelandtcomité. Pure nostalgie. Deze tentoonstelling gaat door in het WZC De Boomgaard, te Langemark. Ze loopt van 7 juni tot en met 7 juni.


Lezing WIE IS DE HISTORISCHE BAKELANDT

  • Spreker: Danny Jonckheere
  • Locatie: cafetaria WZC De Boomgaard, Lekkerboterstraat 1
  • Samenwerking met Zorgcampus Langemark-Poelkapelle en CO7
  • Op donderdag 13 juni 2024 om 19.00u
  • Gratis inkom


Bakelandt leerden we kennen via het boek van Pastoor Huys. Ook de stripverhalen van Hec Leemans maakten de figuur bekend bij een jong en ouder publiek. Sommigen zien een Robin Hood in deze man. Maar wie is de historische Bakelandt? Dat komen we te weten in een lezing van Danny Jonckheere op donderdag 13 juni om 19.00u in het WZC De Boomgaard te Langemark. Danny is een ervaren gids met een passie voor geschiedenis. Hij verdiepte zich in het Bakelandtverhaal en kon zich baseren op het wetenschappelijk werk van Prof. Stefaan Top, oud Langemarknaar. Danny was reeds van bij het begin betrokken bij het Bakelandtgebeuren is onze gemeente. Hij speelde de figuur Bakelandt in de verschillende stoeten en kwam dus telkens onder de guillotine terecht. In 2024 neemt hij tijdens de musical deze rol terug op. Maar eerst vertelt hij dus wie Bakelandt echt was. Iedereen welkom op 13 juni. Inkom is gratis.


Bakelandt in de bibliotheek

  • Locatie: Bibliotheek, Klerkenstraat 37A
  • Samenwerking met Bibliotheek Langemark-Poelkapelle en CO7
  • Van 1 tot en met 30 juni 2024 tijdens de openingsuren van de bibliotheek

Tijdens de maand juni 2024 besteedt de lokale Bibliotheek aandacht aan literatuur rond Bakelandt en zijn tijd. Pastoor Huys is wellicht de eerste naam die we kennen als auteur van zijn veel gelezen Bakelandtroman. Maar vele auteurs zijn hem gevolgd. Oud Langemarknaar Prof. Stefaan Top deed wetenschappelijk onderzoek naar Bakelandt. En Hec Leeman maakte met zijn Bakelandtstrip de figuur populair bij groot en klein. Genoeg (lees)stof dus om in de kijker te zetten. Loop zeker eens langs in onze Bibliotheek tijdens de maand juni.